Пошук статті
Кількість користувачів
Сьогодні : 38
За місяць : 1220
Кількість
статей : 980
А
Б
В
Г
Д
Е
Є
Ж
З
И
І
Й
Ї
К
Л
М
Н
О
П
Р
С
Т
У
Ф
Х
Ц
Ч
Ш
Щ
Ю
Я
Чернігівська обласна бібліотека для дітей
Рубрики : Бібліотеки
Чернігівська обласна бібліотека для дітей

image

Чернігівська обласна бібліотека для дітей – комунальний заклад культури, одна із найстаріших в Україні спеціалізованих установ для бібліотечного обслуговування дітей і підлітків, найбільша книгозбірня дитячої літератури в області, центр з питань організації та промоції дитячого читання в регіоні, надання методичної, консалтингової допомоги бібліотекам, що обслуговують дітей на території Чернігівщини. Офіційне найменування бібліотеки – КЗ «Чернігівська обласна бібліотека для дітей» Чернігівської обласної ради.

Історія бібліотеки бере початок від 5 травня 1898 р., коли із загальної читальні Чернігівської громадської бібліотеки (згодом – центральна міська, нині – Чернігівська обласна універсальна наукова бібліотека імені Софії та Олександра Русових) за рішенням загальних зборів її «подписчиков» (передплатників) від 21 грудня 1897 р. було виокремлено дитячий відділ, де упродовж 27 місяців обслуговували дітей, навіть із родин найбідніших містян. 20 серпня 1900 р. згідно з розпорядженням губернатора діяльність відділу було припинено. Завдяки зусиллям правління громадської бібліотеки, активним членом якого був видатний письменник і громадський діяч М. Коцюбинський, у 1901 р. відділ поновив діяльність, яка тривала до 1904 р. Правління бібліотеки й надалі переймалося питанням діяльності підрозділу для дітей. Так, у газеті «Наші дні» за 9 січня 1905 р. повідомлялося про збори членів громадської бібліотеки й виступ М. Коцюбинського (як члена правління) на захист дитячої бібліотеки: він обурювався тим, що «просвітницька справа громадської бібліотеки всіляко переслідується адміністрацією, а дитяча бібліотека була взагалі зачинена нею».

Протягом 1905–1919 рр. дитячий відділ неодноразово (1908, 1910 рр.) відкривали і закривали за наказами влади (через доноси поліції про політичну неблагонадійність деяких членів правління), а в 1919 р. за браком приміщення в міській громадській бібліотеці дитячій відділ було виокремлено в самостійну дитячу бібліотеку з наданням окремого приміщення спочатку на вул. Бульварній, згодом – на вул. Святославській.

З перших днів відкриття самостійної міської дитячої бібліотеки в 1919 р. її очолила Олена Гозенпуд. На той час фонд бібліотеки становив понад 2 тис. пр., у т. ч. журнали «Товарищ», «Юний читатель»; щоденно її відвідували до 85 дітей. У 1922 р. бібліотеку очолила Любов Щелкановцева, бібліотечний фонд збільшився до 3 тис. пр., у т. ч. 300 пр. іноземних видань. З 1923 р. дитяча бібліотека працювала за новою адресою – вул. Радянська, 12. У щорічному звіті про мережу бібліотек міста повідомляється, що дитяча бібліотека має 279  «подписчиков»: з них учнів – 241, дошкільників – 38.

Наприкінці 1923 р. на губернській економічній нараді ухвалили рішення об’єднати всі бібліотеки Чернігова в одну бібліотеку з дитячим відділом при ній. Самостійна дитяча бібліотека знову ввійшла до складу центральної міської бібліотеки і працювала як дитячий відділ до 1934 року в складі громадської, згодом центральної бібліотеки (нині – ОУНБ імені Софії та Олександра Русових).

Відповідно до наказу Наркомосу УРСР «Про розгортання бібліотечної роботи з дітьми в УРСР» (п. 4) від 5 липня 1934 р. Чернігівський обласний відділ народної освіти організував у м. Чернігові на базі дитячого відділу самостійну  центральну бібліотеку для дітей та юнацтва з консультаційно-методичним бюро в питаннях дитячого читання. У новому статусі в підпорядкуванні облвно вона працювала в приміщенні Державної обласної бібліотеки ім. В. Г. Короленка, маючи у своєму фонді 17 тис. пр. У грудні 1937 р. вже як Чернігівська обласна бібліотека для дітей та юнацтва установа отримала окреме приміщення в новому чотириповерховому Будинку вчителя, за адресою: вул. К. Маркса, 2 (у 2001 р. вулиці повернули історичну назву Преображенська).

image
Будівля бібліотеки після німецько-радянської війни (листопад 1945 на колишній вул. Пушкіна, 25)
На початку Другої світової війни під час бомбардування міста приміщення бібліотеки і її фонди майже повністю згоріли. Бібліотека відновила свою діяльність лише в листопаді 1945 р. у приміщенні на вул. Пушкіна (нині – Василя Тарновського), 25 завдяки небайдужим чернігівцям, які збирали для неї книжки. У перші повоєнні роки книгозбірня організовувала різноманітні літературні вікторини, вечори, працював гурток художньої самодіяльності, де ставилися вистави за творами відомих письменників; влаштовувалися бібліотечні літературні суботи, присвячені окремим письменникам, діяв дитячий лекторій, де дітей ознайомлювали із актуальними для того часу темами і творами. Саме відтоді у книгозбірні започатковано традиційне святкування Тижня дитячої книги (нині – Всеукраїнський тиждень дитячого читання), а під час літніх канікул бібліотекарі влаштовували для малечі «Зелену читальню» у парку на чернігівському Валу. У читальній залі діти збиралися для малювання стіннівок та складання віршів. Очолювала бібліотеку в перший повоєнний період Тетяна Лиманська.

У 1949 р. бібліотеці присвоїли ім’я радянського письменника М. Островського, яке у 2016 р. згідно із вимогами законодавства України про декомунізацію за рішенням Чернігівської обласної ради № 42/VII вилучено з найменування бібліотеки.

До 1963 р. у структурі бібліотеки були виокремленими лише три підрозділи: абонемент, читальна зала, відділ обробки та комплектування; у 1963 р. створено методико-бібліографічний кабінет, а з 1967 р. діяла розгорнута структура бібліотеки: відділ обслуговування 1–4 класів (абонемент, читальна зала); відділ обслуговування 5–9 класів (абонемент, читальна зала); методико-бібліографічний відділ; відділ комплектування та обробки; відділ зберігання. 1969 року установа як обласна бібліотека для дітей та юнацтва реорганізована в обласну бібліотеку для дітей. Того ж року методичний і бібліографічний відділи почали функціонувати як самостійні підрозділи; створено відділ нотно-музичної літератури (з 2015 р. – відділ мистецтв).

image
Юні читачі бібліотеки. 1950-ті рр.
image
Учасники відкриття Тижня дитячого читання. 1989 р.
У 1960-ті рр. Чернігівська ОБД однією з перших в Україні запровадила аналітичний читацький формуляр, індивідуальні плани читання; тоді ж саме на Чернігівщині зародилося цікаве починання – створення при сільських бібліотеках кімнат юного читача (КЮЧ). У 1970-ті рр. ОБД розгорнула активну пропаганду бібліотечно-бібліографічних знань серед учнів 1–8-х класів, було запроваджено проведення днів бібліографії та днів інформації. У 1980-ті рр. започатковано ляльковий театр «Пізнайко», який працює і донині; з 1990-х – театр книги «Дивосвіт» (функціонував до 2002 р.), в репертуарі якого міні-вистави за уривками творів українських письменників – «Наталка-Полтавка» І. Котляревського, «За двома зайцями» М. Старицького, «Вечори у Рудого Панька» М. Гоголя; життю і творчості Т. Шевченка присвячувалася міні-вистава «Неси мою душу туди, де мій милий»; трагічним сторінкам історії України приурочено міні-вистави «Прости нас, пам’яте, прости ...» (голодомор 1932–1933 рр.), «Слава і біль України» (90-річчя битви під Крутами). У роботі театру брали участь і юні виконавці, розвиваючи свої творчі здібності, і бібліотечні працівники (писали сценарії, записували музику, шили костюми та облаштовували декорації).

1988 року до свого 90-річчя бібліотека отримала нове двоповерхове, вбудовано-прибудоване приміщення на вул. Рокосовського, 22 а (нині – проспект Левка Лук’яненка, 22 а) загальною площею 1130,5 м2, оздоблене творами відомих чернігівських митців: керамічне панно виконане художницею Т. Федоритенко за мотивами творів Лесі Українки, художня ковка «Хвиля» на сходах – майстром декоративно-ужиткового мистецтва з металообробки В. Омельяненком, вітраж на два поверхи за мотивами «Слова о полку Ігоревім» виконане групою майстрів художнього фонду Спілки художників Чернігівщини.

image
Вітраж у сучасній будівлі бібліотеки за мотивами «Слова о полку Ігоревім». Художня ковка на сходах у сучасній будівлі бібліотеки (майстер-коваль Віталій Омеляненко)
image
Читальна зала для 5-9 кл.
image
Абонемент відділу обслуговування учнів 5-9 класів. 2018 р.
image
Інтернет-центр бібліотеки (2017)

Сучасна структура бібліотеки складається із адміністрації та восьми відділів: комплектування та обробки творів друку; зберігання та реставрації бібліотечних фондів; обслуговування дошкільників та учнів 1–4-х класів; обслуговування учнів 5–9-х класів; мистецтв; інформаційно-бібліографічного; методології бібліотечної роботи з дітьми; господарського.

Станом на 01.07.2023 р. обсяг бібліотечного фонду становить понад 133 тис. пр., з них книжкових видань – майже 122,5 тис. од., періодичних – до 10 тис. од., електронних – майже 800. Серед найбільш цінних – видання кінця 19 – початку 20 ст.: «Фауст» І. В. Гете (1889), «Жизнь животных» А. Брема (найдавніший том датований 1893 р, останній із багатотомного видання – 1914), «Энциклопедический словарь Брокгауза и Эфрона» (1890–1907 рр.); найстаріші книги українською мовою – М. Вовчок «Оповідання» (1937), Т. Г. Шевченко «Поезія» (1927), Л. Глібов «Байки» (1938) та ін.; цінним є фонд грамзаписів творів класичної музики та відомих співаків. У бібліотеці зберігаються подаровані видання з автографами авторів: Ю. Збанацького, В. Близнеця, Б. Чалого, Ю. Ярмиша, Ю. Мушкетика, Д. Міщенка, Д. Білоуса, В. Василашка, Р. Іванченко та ін. 2024 року на сайті започатковано електронну бібліотеку«Е-Книжки».

У структурі довідково-бібліографічного апарату: генеральний абетковий каталог, низка каталогів для учнів та організаторів дитячого читання; електронний каталог (формується з 2007 р. й налічує майже – 24 тис. записів), електронна картотека статей – понад 100 тис. записів. Створюється база даних статей з краєзнавства.

До послуг користувачів три читальні зали: для дошкільників та учнів 1-4- х класів, учнів 5-9-х класів, у відділі мистецтв. Щорічно бібліотека обслуговує понад 14 тис. користувачів; майже 9 тис. користувачів за ЄРК; документовидача – понад 242 тис. пр., кількість відвідувань за рік 265 тис. (у т. ч. 199 тис. – звернень до вебсайту ОБД); понад 15 тис. дітей відвідують творчі акції та масові заходи.

Науково-методична діяльність ОБД спрямована на координацію діяльності бібліотек для дітей Чернігівщини, аналіз та прогнозування стану бібліотечного обслуговування дітей і підлітків краю, вивчення і поширення кращого бібліотечного досвіду, організацію заходів з професійного розвитку й підвищення кваліфікації бібліотечних працівників, які працюють з дітьми. У бібліотеці діють навчально-тренінговий центр «Дитяча бібліотека ХХІ століття: Всесвіт інформації і культури», креатив-лабораторія «Бібліопрофі»; для фахівців бібліотек для дітей проводяться конкурси професійної майстерності «Дитячий бібліотекар року» (2001, 2007, 2013); «Діти не можуть чекати» (обласний конкурс сільських бібліотекарів, що працюють з дітьми; 2004, 2016,); з 2019 р. – «Бібліопрофі», проводиться один раз на два роки на оновлених засадах, із залученням фахівців бібліотек для дітей та дитячих відділів публічних бібліотек Чернігівщини. Переможці та фіналісти конкурсів нагороджуються цінними подарунками. З-посеред переможців 2023 р. – директорка Мринської публічної бібліотеки Юлія Байда – «Кращий дитячий бібліотекар року»; Тетяна Снігір, бібліотекарка читального залу Бахмацької міської бібліотеки-філії для дітей (II місце); Вікторія Діденко, бібліотекарка молодшого відділу обслуговування Бахмацької міської бібліотеки-філії для дітей (III місце). Ресурси, адресовані фахівцям бібліотек, розміщено в блозі «Бібліотечна Формула Успіху. Блог дитячих бібліотек Чернігівщини».

image
Обласний конкурс сільських бібліотекарів. Переможці (2016)
image
Онлайн-заняття для бібліотекарів «Бібліотечно-інформаційні послуги: їх роль у забезпеченні потреб місцевих громад»(2023)
image
IV обласний конкурс професійної майстерності «Бібліо-профі-2019». Переможці і організатори.
image
Збірки дитячих творів переможців обласних конкурсів «Хай весь світ дивують нині діти неньки України». 2011, 2012.

Чернігівська ОБД плідно взаємодіє з департаментом культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської облдержадміністрації, профспілковою організацією обкому профспілок працівників культури, усіма бібліотеками міста і області, закладами освіти, культурно-мистецькими установами. З-посеред постійних партнерів: Чернігівський обласний художній музей імені Г. Ґалаґана, Чернігівський обласний історичний музей імені В. Тарновського, Національний заповідник «Чернігів стародавній», Чернігівський обласний молодіжний театр, Чернігівський обласний театр ляльок імені Олександра Довженка, Обласний центр народної творчості, обласні осередки Спілки письменників України, Спілки художників України, Дитячого фонду України, Український інститут національної пам’яті, театр пісні «Забава», міська школа мистецтв та художня школа. У взаємодії з партнерами ОБД є організатором і промоутером масштабних загальноміських і обласних творчих акцій, спрямованих на залучення дітей до книжок і читання.

Бібліотека реалізовує проєкти з промоції читання «Бібліотечний синоптик», «Творці і твори», аудіо-проєкт «Читай рідне. Читай рідною», літературно-краєзнавчий проєкт «Щире слово наших земляків», ігровий пізнавальний проєкт «Книжкові гризуни в бібліотеці», волонтерський проєкт «Читаємо другу» (для слабозорих дітей), «Українську рідну мову в дар дали мені батьки», а також організовує віртуальні подорожі з бібліотечним котом Кексом, зустрічі у бібліокафе «Книжкова смакота» та багато ін.

У репертуарі лялькового театру «Пізнайко» понад 20 вистав («Рукавичка», «Будь чуйним і дбайливим», «Посміхнись і доброму навчись» (з теми профілактики насильства серед дітей), «Пригоди новорічного колобка» та ін.), які можна подивитися в стінах бібліотеки і переглянути онлайн на ютубі. Творчі дійства театру відвідало понад 80 тис. дітей. Наприклад, казку «Рукавичка» за два роки на ютубі переглянуло 17 тис. користувачів.

У бібліотеці працює «Школа мотанки» (з 2022 р. нею керує відома чернігівська майстриня О. Дідович), де діти, дорослі й працівники бібліотеки виготовляють найрізноманітніші ляльки – від маленьких (обереги для захисників України) до великих – справжніх витворів мистецтва.

З 2003 р. у партнерстві з освітянами Чернігова та управлінням у справах сім’ї, молоді та спорту міської ради реалізується родинний проєкт – конкурс «Читаюча родина Чернігова» (з 2024 р. – «Родинні посиденьки») Від його започаткування в читацькому змаганні взяли участь понад 400 родин з усіх шкіл міста, які люблять читати в будь-якому форматі, понад 100 з них стали фіналістами, а майже 50 – лауреатами, призерами конкурсу.

image
Урочисте нагородження кращих читачів «Бібліо-Оскар-2023»
image
Нагородження переможців «Бібліо-Оскара-2023»
image
Майстер-клас з виготовлення книжкових закладок у читальному залі для учнів 5-9 класів (2023)
image
Вистава у бібліотечному ляльковому театрі «ПІЗНАЙКО» (2023)

З 2011 р. Чернігівська ОБД за ініціативи чернігівської дитячої письменниці Тетяни Пакалюк проводить щорічний обласний конкурс дитячої літературної творчості «Хай весь світ дивують нині діти неньки України». Його учасниками вже стали понад 1 500 дітей, учнів 4–11-х класів з усіх куточків Чернігівщини, вони надіслали понад 1,5 тис. власних творів: віршів, оповідань, казок різноманітної тематики. У своїх творах діти пишуть про Україну, родину, природу, а від початку російсько-української війни – про найзаповітнішу мрію – перемогу. Завершується конкурс виданням збірки творів учасників і переможців. 2023 року до міжнародного дня захисту дітей відбувся обласний конкурс дитячого малюнка «Я намалюю Україну без війни». На розгляд журі було надіслано 250 робіт; малюнки учасників і переможців  конкурсу експонувалися на виставці у Чернігівському обласному художньому музеї імені Григорія Ґалаґана.

З 2012 року бібліотека проводить акцію «БібліоОскар» – церемонію нагородження найкращих читачів і партнерів бібліотеки, родин, що читають, волонтерів (з 2023 р.) і друзів. 2023 року запроваджена нова номінація – «Разом до Перемоги!». Від початку заснування акції нагороджено майже 300 номінантів. 2020 року через пандемію COVID-19 та 2022 року в умовах повномасштабного вторгнення Російської Федерації акція не відбулася.

Широкомасштабна російсько-українська війна стимулювала реалізацію проєктів зі збереження національної пам’яті – історико-патріотичний проєкт «Зустрічі з істориком»; «Наша спадщина» (керівник – доктор філософії Т. Андрійчук) – культурно-мистецький простір, де відбуваються культурологічні та історичні «занурення» в історію України та Чернігівщини. На ці зустрічі в ОДБ приїжджають охочі з усього Чернігова.

Започатковано низку краєзнавчих онлайн-проєктів, спрямованих на документування фактів російсько-української війни: «Зробити неможливе» (інформація про дії медиків, комунальних служб міста, приватних підприємців, зокрема пекарень, які рятували цивільне населення в умовах облоги, дали змогу вижити), «Історії воїнів» (живі спогади військових ЗСУ і територіальної оборони про бої за Чернігівщину), «Вбиті росією» (про загибле мирне населення – дітей, пенсіонерів, волонтерів), «Злочини проти культурної спадщини Чернігівщини», «Екологічні наслідки війни в Україні».

На базі блогу бібліотеки «Мій край – частинка України» створено онлайн-платформу «Загиблі герої Чернігівщини», (на кінець 2023 р. тут представлено понад 1250 імен). У вересні 2023  року в бібліотеці відкрилася виставка-меморіал та створено Книгу пам’яті «Загиблі герої Чернігівщини».

Проєкт «Пережите. Спогади про життя під час війни», спрямований на збирання, зберігання та поширення спогадів, свідчень очевидців подій російсько-української війни у різних форматах (рукописи, друковані матеріали, фото, відео).

В умовах воєнного стану Чернігівська ОБД активізувала діяльність у сфері бібліотерапії та психологічної підтримки користувачів: започатковано проєкт «Читання книг – найкращий спосіб від турбот, тривожності і стресу»; у співпраці з психологом-практиком, консультанткою, що працює за методами позитивної психотерапії та арттерапії А. Половинник реалізовується проєкт «Психолог радить»; багато корисної інформації для підтримки у стресі розміщено на сайті бібліотеки. Для батьків та їхніх дітей працює психологічна онлайн-платформа «Емоційне здоров’я дітей під час війни», створена на базі блогу бібліотеки «Книжкові хованки», яка пропонує серію корисних матеріалів: «Створюємо безпечне інформаційне поле», «Дбаємо про власну стійкість», «Поважаємо особистий простір дитини», «Серія ігор «Антибомбування», що здатні знизити рівень тривоги, страху, зняти напругу та м’язову скутість під час ворожих атак.

image
В’язання маскувальних сіток у бібліотеці (2022)
image
Допомагаємо ЗСУ (2023)
image
Бібліотека - тренінгова платформа для заняття з тактичної медицини для працівників бібліотеки і всіх охочих (2022)
image
Школа безпеки для маленьких «Захисти себе сам». Практичний тренінг «Протимінна безпека для малечі». Центр протимінної діяльності м. Чернігова

З початком російсько-української війни у 2014 р. Чернігівська ОБД стала справжнім волонтерським центром допомоги як українським захисникам, так і постраждалому мирному населенню, реалізовуючи проєкти «Словом і ділом допомагаємо захисникам Вітчизни» (збирання книжок, подарунків, малюнків, побажань для воїнів АТО і ЗСУ); бібліотека однією з перших зібрала і надіслала дітям Донбасу понад 3 тис. пр. книжок. У 2023 р. до Дня української державності ОБД вперше провела благодійний концерт на підтримку ЗСУ, в якому брали участь відомі чернігівські громадські і культурні діячі, матері і вдови загиблих героїв, оборонець Чернігова Валерій Вовк, який читав поезії зі своєї збірки «Вірші, народжені війною».

Бібліографічна діяльність провадиться за традиційними напрямами: створення й удосконалення ДБА, довідково-бібліографічне та інформаційне обслуговування, рекомендаційно-бібліографічна діяльність, формування інформаційної культури користувачів. Використовуються інноваційні форми роботи – вебквести, буктрейлери, айстопери і т. ін.

У репертуарі видавничої діяльності бібліотеки: краєзнавчі дайджест-читання «Роде красний, роде наш прекрасний…» (найцікавіші матеріали про маловідомих земляків, зібрані з різних джерел, адаптовані для сприймання дітьми і підлітками, рекомендовані організаторам дитячого читання); серія історико-бібліографічних покажчиків «Обереги пам’яті», історико-географічні нариси «Міста і містечка Чернігівщини», рекомендаційні покажчики «Захищай! Примножуй! Бережи!», серія пам’яток «Письменники Чернігівщини – дітям», календар пам’ятних дат (Література. Краєзнавство. Мистецтво); альманах літературної творчості юних читачів дитячих бібліотек Чернігівщини «Первоцвіт» (2008); щорічник «Хай весь світ дивують нині діти неньки України» (з 2010 р., є збіркою творів – переможців обласного постійного конкурсу юних літераторів, заснованого ОБД у партнерстві з дитячими письменниками Чернігова).

Упровадження нових інформаційних технологій розпочалося в 2000 р., коли бібліотека отримала в дарунок перший комп’ютер. У 2003 р. створено вебсайт бібліотеки. Бібліотека ОБД в 2013 р. за грантовою програмою «Бібліомісту» отримала 10 комп’ютерів з доступом до інтернету, що дало змогу створити інтернет-центр. Представництва бібліотеки в соціальних мережах (фейсбук, твітер, інстаграм) регулярно поповнюються новою інформацією. Спільно з Чернігівським обласним інститутом післядипломної педагогічної освіти ім. К. Д. Ушинського в бібліотеках для дітей області реалізовується проєкт «Діти за безпечний Інтернет». З 2010 р. Чернігівська ОБД – учасниця міжбібліотечного проєкту «Корпорація дитячих бібліотек України з аналітичного розпису періодичних видань (КОРДБА)».

Сучасна Чернігівська ОБД – поліфункціональний осередок культури, освіти й науки, орієнтований насамперед на дітей, підлітків, їхніх батьків, педагогів, з сучасними сервісами й багатою книжковою колекцією, місце для комфортного читання, зустрічей людей культури, діалогів про літературу, музику, живопис, багатьох цікавих заходів.

image
Директор бібліотеки У. Кравченко (1955–1971)
image
Директор бібліотеки М. Даниленко (1970–1975 рр.)
image
Директор бібліотеки Н. Лисенко (1977–2012рр.).
image
Директор бібліотеки Тамара Клюй (з 2012 року)

За штатним розписом в установі працюють 36 бібліотечних спеціалістів. Найбільший внесок у розвиток бібліотеки зробили директори, які очолювали її в різні роки: У. Кравченко (1955–1971), М. Даниленко (1970–1975), О. Коцюбинська (1976–1977), Н. Лисенко (1977–2012); заступник директора В. Вересоцька; бібліотекарі: Г. Бондаренко, Г. Вечерська, В. Деркач, Г. Добровольська, Н. Зотова, Л. Казакова, Т. Клюй, О. Ташлик, О. Трухан, Т. Тянутова та ін.

Від 2012 року бібліотеку очолює Тамара Клюй.

Діяльність бібліотеки відзначено дипломами Міністерства культури України (2013), Української бібліотечної асоціації (2013), подякою Міністра культури України Є. Ніщука (2014), подякою за організацію та проведення Всеукраїнського конкурсу із правового просвітництва «Конституція для всіх: і великих і малих» в умовах активних бойових дій від Національної бібліотеки України для дітей та судді Верховного Суду України, координатора Національного правоосвітянського руху «Справедливці» В. Кравчука (2022), подякою за активну громадянську позицію, патріотизм та самопожертву у підтримці волонтерської діяльності та Збройних Сил України від благодійної організації «Благодійний фонд "Єдиний волонтерський центр"»  (2023).

 

Адреса бібліотеки: 14032 просп. Левка Лук’яненка, 22 а, м. Чернігів

chernigivodb@ukr.net

https://chernihiv-lib.org.ua

https://www.facebook.com/biblioch

https://twitter.com/BiblOstrovskoho

dutyachabiblioteka. Instagram

блоги:

«Мій край частинка України»

«Новинки від інформинки» (звукобібліотека)

«Інформаційний бібліоfresh»

«Книжкові хованки» (відділ обслуговування дошкільників і учнів 1–4 класів)

«Мистецький book-простір. Читай, пізнавай!»

«Hello, Європа!»

«Бібліотечна Формула Успіху. Блог дитячих бібліотек Чернігівщини»

 

Джерела

Земский сборник Черниговской губернии. – Чернигов, 1904. – № 2. – С. 16–18.

[Информация о выступлении М. М. Коцюбинского и Н. А. Черлюнчакевича на собрании членов Черниговской общественной библиотеки с требованием отменить цензуру на прогрессивные издания] // Наші дні. – 1905. – 9 января.

Городская общественная библиотека // Известия (Чернигов). – 1919. – 16 июня.

Протокол губэкономсовещания № 44 а от 15.10.22 // Красное знамя. – 1922. – 8 июня.

Очаг детской культуры // Красное знамя. – 1923. – 30 марта.

Бокатов В. Дитяча бібліотека / В. Бокатов // Більшовик. – 1938. – 11 квіт. – № 83.

Книга и книжное дело в Украинской ССР: сборник документов и материалов 1917–1941 гг. – Київ : Наукова думка, 1985. – С. 364–365.

Вересоцька В. М. Традиції зберігаємо і примножуємо / В. М. Вересоцька // Світ дитячих бібліотек. – 2008. – № 1. – С. 18–20.

Казакова Л. Сучасне бібліотечне краєзнавство – традиційні та інноваційні аспекти в діяльності бібліотек для дітей / Л. Казакова // Бібліотека у форматі Д. – 2016. – № 3. – С. 36–40.

Клюй Т. Читаймо родиною! : [14-й конкурс «Читаюча родина» в Чернігівській ОБД] / Т. Клюй // Деснянська правда. – 2016. – 3 березня. – С. 7.

Чепурний В. «Діти не можуть чекати»: [конкурс сільських бібліотекарів в Чернігівській ОБД] / В. Чепурний // Голос України. – 2016. – 28 вересня. – С. 8.

Клюй Т. Чернігівська обласна бібліотека для дітей: 120 років у житті Чернігівщини  : вітчизняний та зарубіжний досвід / Тамара Клюй // Бібліотека у форматі Д°. – 2018. – № 2. – С. 62–64.

Родини, які читають : [про фінал конкурсу «Читаюча родина» ] // Світ-інфо. – 2018. – 15 берез. – С. 15.

У Чернігові відкрилася літня читацька альтанка : [програма літнього читання в Чернігівській ОБД] // Черніг відомості. –2018. –6 черв. – С. 15 : фот.

Херес Л. Інтегрований проект «Збалансоване харчування» : [про співпрацю Чернігівської ОБД із ЗОШ № 27 м. Чернігова.] / Л. Терес, К. Венжега, В. Погуляй, Г. Вечерська // Здоров’я та фізична культура (Шкільний світ). – 2018. – № 7. – С. 34–37.

Вечерська Г. Електронні краєзнавчі ресурси Чернігівської обласної бібліотеки для дітей як засіб залучення дітей до читання : вітчизняний та зарубіжний досвід / Г. Вечерська, Л. Казакова // Бібліотека у форматі Д. – 2019. – № 4. – С. 32 – 35.

Казакова Л. Електронні краєзнавчі ресурси Чернігівської обласної бібліотеки для дітей як інструмент адаптації в медійному середовищі та засіб залучення дітей до читання / Л. Казакова // Бібліотечне краєзнавство Чернігівщини : зб. матеріалів ІІ обл. наук-практ. конф., м. Чернігів, 9–10 жовт.  2019 р. / Департамент культури і туризму, національностей та релігій Черніг. облдержадмін., Черніг. обл.. універс. наук. б-ка ім. В. Г. Короленка ; упоряд.: А. Мальована, І. Каганова. – Чернігів, 2020. – С. 92–95.

 Чепурний В. Чернігів: Тиждень дитячого читання стартував із вітань та концерту / В. Чепурний, фото В. Кошмала // Голос України. – 2021. – 30 бер.

Чечель Л. У Чернігівській обласній бібліотеці стартувало відкриття Всеукраїнського тижня дитячої та юнацької книги / Людмила Чечель, фото автора // Україна молода. – 2021. – 30 бер.

Казакова Л. Чернігівська обласна бібліотека для дітей: працюємо в умовах війни: вітчизняний та зарубіжний досвід / Л. Казакова, О. Ташлик // Бібліотека у форматі Д°. – 2022. – № 2. – С. 29–31.

Клюй Т. Волонтерська діяльність Чернігівської обласної бібліотеки для дітей / Т. Клюй, Л. Казакова // Бібліотечний форум: історія, теорія і практика. – 2023. – № 1. – С. 15–17.

Клюй Т. Чернігівська обласна бібліотека для дітей – 125 років служіння дітям / Т. Клюй, Л. Казакова // Бібліотечний форум: історія, теорія і практика. – 2023. – № 3. – С. 55–58.

Казакова Л. Найменші читачі Чернігівської обласної бібліотеки для дітей у зоні затишку і комфорту: зберігаємо ментальне здоров’я дитини: вітчизняний та зарубіжний досвід / Л. Казакова, Т. Тянутова // Бібліотека у форматі Д°. – 2023. – № 3. – С. 21–23.

Казакова Л. Діти і війна: підтримуємо в часи невизначеності і стресу / Л. Казакова // Бібліотека для дітей – книжковий простір безпеки та розвитку : зб. матеріалів Міжнар. наук.–практ. конф., 18–20 квіт. 2023 р. / Нац. б–ка України для дітей ; уклад. Т. М. Кузілова. – Київ, 2023. – С. 114–121.

Трухан О. Збереження пам’яті. Проєкти Чернігівської обласної бібліотеки для дітей, які документують події російсько-української війни / Трухан Оксана // Бібліотека. Люди. Війна. Втрати і звершення: зб. тез і повідомлень Всеукр. наук. практ. конф., 8 листоп. 2023 р. / М-во культури та інформ. політики України, Нац. іст. б-ка України… – Київ, 2023. – 394 с. – (Сьомі Краєзнавчі читання пам’яті Петра Тронька). – С. 327–331.

 

Вересоцька Віра Михайлівна (1947–2018)
Казакова Лариса Миколаївна
Статтю створено : 12.03.2018
Останній раз редаговано : 12.02.2024